Turneringsrapporter

Sensommeren betraktes som en av høytidene for internasjonale sjakkturneringer, og flere av våre medlemmer har deltatt i ulike turneringer – med suksess! Her følger en rapport over et knippe turneringer.

Hell Chess International

Torbjørn Dahl er primus motor for store deler av sjakkaktiviteten i Trøndelag og høster nå lovord for sin gjennomførelse av Hell Chess International i Trondheim. Arrangementet bestod av både en internasjonal turnering i langsjakk og en lynsjakkturnering. Forskjellen på disse er tiden spillerne har tilgjengelig på gjennomførelsen av partiet. Tidspresset kan være stort i lynsjakk, mens langsjakk er den klassiske formen for sjakk hvor man gjerne har minst halvannen time per spiller på de første 40 trekkene. Mer om dette og de ulike grenene i sjakk er tilgjengelig på våre hjemmesider. Husk også at man kan spille både lynsjakk, hurtigsjakk og andre former for sjakk i våre turneringer og via nettsider som Lichess og Chess24 – vi advarer imidlertidig mot at dette kan være avhenighetsskapende!

Turneringen ble vunnet av den ungarske stormesteren Bence Kurpa (2530) som viste solid og slagkraftig spill gjennom hele turneringen. Like bak fulgte den rutinerte russeren Sergey Volkov (2547), mens vår mann Johan-Sebastian Christiansen (2554) sikret seg tredjeplassen etter svært solid spill. Sandefjordingen kan dermed bokføre noen ratingpoeng i pluss i tillegg til tredjeplass i en internasjonal turnering. Utvilsomt en god erfaring for Christiansen som skal i ilden under World Cup i september. Her møter han den polske verdensstjernen Radoslaw Wojtaszek i første match.

Mads Vestby-Ellingsen ble nest beste nordmann i gruppen over 2000 i rating med en sterk 9. plass.

Den største nyheten finner vi imidlertid i gruppen under 2000 i rating. I tøff konkurranse gjorde Tony Alexander Storm comeback på sjakkbrettet etter et lengre avbrekk, og markerte comebacket med en ratingprestasjon på 1440 med flere fine seire på veien. Det er alltid kjekt når folk finner tilbake til sjakkbrettet etter en pause, og særlig gledelig er det at Tony markerer sitt comeback med å representere Offerspill SK for første gang. Vi gratulerer med comebacket og håper dette ga mersmak.

Følg med på hjemmesiden for gjennomgang av et av Johan-Sebastians partier fra turneringen!

For mer informasjon om turneringen anbefaler vi deres egne hjemmesider hvor man kan finne alt fra resultatlister, videoer og bilder fra turneringen.

Riga Technical University Open

Vi er dessverre ikke velsignet med altfor mange internasjonale turneringer her i Norge, selv om man har fantastiske ildsjeler over hele landet(!), noe som betyr at ambisiøse spillere ofte må lete i utlandet etter god matching. Dette fikk vårt medlem Aryan Tari muligheten til i Riga nylig. Tari dro dit med Johan Salomon og Monika Machlik, to andre svært dyktige spillere. Alle er for øvrig landslagsspillere.

Tari startet med tap mot en lavere rangert spiller, men spilte seg kraftig opp og kjempet i teten mot slutten av turneringen. Dette resulterte i en solid tredjeplass og pengepremie for vår mann. Han er neppe helt fornøyd etter en noe rufsete start, men viste sin klasse etter å ha fått fart på brikkene.

Følg med på hjemmesiden for analyse av et av Aryans partier fra Latvia – her er det mye å lære for alle og enhver.

Fullstendig resultatliste finner du her.

EM for Ungdom

En stor norsk delegasjon tok turen til Bratislava for å delta i EM for Ungdom 1-11. august. Delegasjonen bestod av 29 spillere med reisefølge og trenere. Mesterskapet spilles i aldersbestemte klasser hvor Open 18, Open 16 og Girls 16 er de eldste, mens man finner deltakere helt ned til Open 08 og Girls 08.

Vår mann i eldste klasse, Tor Fredrik Kaasen (2373), leverte et av tidenes sterkeste mesterskap av en nordmann og endte til slutt på tredjeplass. Bronsemedalje i et slikt selskap er historisk og intet mindre enn råsterkt. Kaasen ledet faktisk mesterskapet inntil det ble tap i siste runde mot den sterke tsjekkeren Thai Dai Van Nguyen (2535). En kjedelig avslutning på et fantastisk mesterskap for Tor Fredrik – vi kommer til å legge ut et kommentert parti på hjemmesiden innen kort tid.

Dette var tidenes første norske medalje i den eldste klassen i EM for Ungdom, og bare den tredje medaljen i mesterskapet gjennom tidene. Det sier ikke rent lite at de tidligere medaljene er tatt av Magnus Carlsen og Aryan Tari.

Fullstendig resultatliste finner du her.

NB! Arrangementet er delt inn i åpne klasser og egne klasser for jenter.

Intervju med Tor Fredrik Kaasen

Offerspill SKs utsendte har vært så heldig å få den historiske medaljevinneren i tale etter mesterskapet. Vi bringer her et utdrag fra intervjuet, og anbefaler egen sak på nettsiden hvor Tor Fredrik kommenterer sitt favorittparti fra EM – her er det mye å lære! (Hvis du er på mobil, anbefaler vi å åpne partiet på Lichess for å spille gjennom: https://lichess.org/study/5zG0SOjd/zXKuNnca)

JBN: Først og fremst; gratulerer med bronsjemedalje i EM for Ungdom, Tor Fredrik!

TF: Takk takk! Alt i alt veldig fornøyd, men synd gullet glapp..

JBN: Absolutt, men uansett en historisk prestasjon! Hvordan opplevde du turneringen underveis? Jeg vet at jeg hadde vært rimelig nervøs selv.

TF: Det ble kanskje litt mer press etter hvert, men når partiet starter tenker jeg kun på sjakk.

JBN: Utvilsomt en god egenskap! Hvordan forklarer du den siste tidens fantastiske form? Du må gjerne avsløre dine hemmelige treningsmetode for våre lesere..

TF: Jeg trener sjakk nesten fem timer hver dag, generelt er det nok mer også, ser på sjakk hele tiden. Planen videre nå er å holde formen vedlike, fortsette i flytsonen. På turneringsplanen blir det først Wien før jeg reiser til Hellas for å spille en lukket turnering (en invitasjonsturnering – JBN)

JBN: På vegne av Offerspill SK og alle våre medlemmer ønsker vi deg masse lykke til videre, Tor Fredrik! En historisk prestasjon som fortjener all mulig ros, og neppe den første prestasjonen av dette omfanget fra deg.

EM for Landslag

Norges Sjakkforbund har tatt ut følgende spillere til å representere Norge under EM for landslag.

Åpen klasse

i) Aryan Tari (Offerspill Sjakklubb)

ii) Johan-Sebastian Christiansen (Offerspill Sjakklubb)

iii) Johan Salomon (Nordstrand Sjakklubb)

iv) Benjamin Notkevich (Tromsø Sjakklubb)

v) Benjamin Haldorsen (Bergens Schakklubb)

Kvinner

i) Edit Machlik (Tromsø Sjakklubb)

ii) Monika Machlik (Tromsø Sjakklubb)

iii) Sylvia Johnsen (Oslo Schakselskap)

iv) Hanna Kyrkjebø (Stavanger Sjakklubb)

v) Marte Kyrkjebø (Stavanger Sjakklubb)

Som Eirik Gullaksen påpeker på sin utmerkede hjemmeside «Bergensjakk» kolliderer mesterskapet med første spillehelg av Eliteserien, sjakkens svar på fotballens liga av samme navn. Dette har ført til noen forfall, samtidig har toppspillere som Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer meldt forfall av ulike årsaker.

Vi gleder oss til å følge begge lag under mesterskapet og vil komme tilbake til nettsider hvor man kan følge direktesendte partier.

Offerspill kommer tilbake med flere rapporter, partianalyser, intervjuer og annet spennende innhold i tiden som kommer. I mellomtiden vil vi anbefale nettsider som sjakk.no og bergensjakk.no for flere sjakkrelaterte nyheter.

Følg med!