Stille før bondestormen

Vi følger Johan-Sebastian Christiansen tett i hans jakt på gull og grønne skoger i Prague International Chess Festival. Turneringen han deltar i, Praha Open, avsluttes i morgen 22.02. Samtidig har det pågått flere turneringer som en del av festivalen, blant annet Masters og Challengers som begge har samlet drøssevis av stormestere til dyst.

Praha Open
8 runder er spilt, én gjenstår. JS er halvpoenget bak den indiske IM Akash fra India. Inderen har gjort en kjempeturnering, og har allerede før siste runde sikret seg et stormesternapp med sine 7/8 poeng (*). JS og et kobbel av andre spillere på 6,5 poeng jakter inderen før siste runde. Siden det er så mange spillere på lik poengsum er nok vår mann avhengig av seier i siste runde for å sikre seg en plass på pallen.

Se JS briljere mot en gresk stormester i 8. runde:

Oversiktsbilde over et av spillelokalene fra festivalen. Foto: Petr Vrabec

Praha Challengers
Klubbens ferskeste medlem heter Jorden van Foreest og er en ung stormester fra Nederland. Han overbeviser stort i Challengers-gruppen som består av en haug sterke stormestere og to meget lovende internasjonale mestere. I et slikt selskap er det intet mindre enn imponerende med seier - særlig når det gjøres på denne måten:

Jorden van Foreest kan smile etter seier i Challengers og opprykk til neste års Masters-turnering. Foto: Petr Vrabec

Praha Masters
Festivalens toppgruppe hadde ingen deltakere fra Offerspill i år, men kanskje neste år? Vinner av gruppen ble fremadstormende Alireza Firouzja, som med dette tok sin første seier i en superturnering. Unggutten slo Santosh Vidit i omspillet. Lynsjakk er brutale greier, og et helt annet format enn i selve hovedturneringen med lang tenktetid. Vidit slo Firouzja i langsjakken, men i omspillet viste iraneren seg sterkest. Se hvordan han tok hjem det første partiet i omspillet her:

Gruppens eneste nordiske innslag var Nils Grandelius, som dessverre fortsatte den siste tidens svake form med 3/9 poeng og sisteplass i det sterke selskapet.
Han kommer nok sterkt tilbake!

Turneringsvinner Alireza Firouzja. Foto: Petr Vrabec

Selv om Masters og Challengers er ferdigspilt betyr ikke det at det er slutt på moroa. Johan-Sebastian spiller lørdag sitt siste parti i Praha Open, og vi skal selvfølgelig holde dere oppdatert med mer eller mindre lesbart stoff. :)

Partiet kan følges direkte på www.chess24.com