"Gullet ska' hem" - eller?

Sitatet er velkjent for de fleste med tilknytning til Bergen, fotball eller begge deler.
Bergens Schakklub leder Eliteserien og jakter et både overraskende og etterlengtet seriegull, men må gjennom en tøff avslutningshelg i Apotekergata 10.

6-8. mars skal Eliteserien i sjakk 2019/20 avgjøres. Flere av de avsluttende matchene i Østlandsserien skal også avholdes i samme lokaler, så her kan man få med seg mye på én helg.

Offerspill er vertskap for sjakkens øverste divisjon denne helgen, og vi kan se frem til intens kniving om edelt metall mellom topplagene, samt kampen mot nedrykk.
Årets sesong har vært preget av flere overraskende resultater, som Bergens taktfaste marsj mot et etterlengtet seriegull. De får imidlertid tøff motstand siste seriehelg og må virkelig levere for å holde jagende Nordstrand og forhåndsfavoritt Vålerenga bak seg på tabellen. Samtidig har den tidligere kjempen OSS skuffet stort og må mobilisere for å unngå et sensasjonelt nedrykk. Gullgrossisten som holder til på Majorstuen i Oslo har alltid vært i toppen av norsk sjakk, men har slitt med toppspillernes tilgjengelighet (og uttelling!) i år. Kanskje tvinger dette toppklubben til å gjøre grep når det gjelder rekruttering og satsing på juniorer?

Langveisfarende Alta har siden debuten på toppnivå i 2017/18-sesongen virkelig bitt godt fra seg. I årets sesong ligger de trygt plassert midt på tabellen, med gode muligheter for avansement på tabellen med en god avslutningshelg.

Det er ellers verdt å nevne at SOSS og SK 96 kjemper for livet, sammen med OSS, om å overleve under siste seriehelg. To lag rykker ned.
Nå er det imidlertid nok dommedagsprofetier - vi skal ta en titt på hva denne sesongen har hatt å by på når det gjelder partier.

Vi starter med seriens toppscorer, nemlig IM Lasse Østebø Løvik. Eksil-siddisen har briljert for Bergens og er soleklar toppscorer med full score på de 5 partiene han har spilt så langt. Alle som kjenner Lasse vet hvor godt han kan spille når han er i form, men en så fenomenal score hadde ingen ventet. I partiet under briljerer Løvik mot Mads Vestby-Ellingsen fra Tromsø:

Bergens - Tromsø fra runde 2. På andrebord ser vi partiet Vestby-Ellingsen - Løvik. Foto: Anniken Vestby

"Kampen om Bergen" pleier ikke bli særlig spennende mellom Bergens og SK 96, noe det den strengt tatt ikke ble denne gangen heller. Bergens har vært i storform og hadde få problemer mot sine rutinerte motstandere. Fasit ble overlegne 5.5-0.5, men på førstebord trengte IM Benjamin Haldorsen litt hjelp mot tidligere verdensmester i postsjakk IM Ivar Bern:

Vi avslutter med et parti som viser sjakkens brutalitet på sitt beste (eventuelt verste). GM Berge Østenstad har vunnet Landsturneringen i sjakk hele 8 ganger og var farlig nære en sterk seier med hvit mot GM Benjamin Arvola fra Tromsø i runde 6:


Eliteserien 2019/20              

1.  Bergens - 10/24
2.  Nordstrand - 9/20
3.  Vålerenga - 9/23
4.  SK 1911 - 8/23.5
5.  Alta - 6/18
6.  Asker - 6/17
7.  Tromsø - 5/16
8.  SOSS* - 4/14
9.  SK 96 - 2/10
10. OSS** - 1/14,5

NB! Poengsummene til høyre viser først lagpoeng, deretter individuelle poeng. Lagpoeng teller før individuelle poeng. I år teller også innbyrdes oppgjør foran individuelle poeng.

*Selskapet for Osloemigrerte Sørlandssjakkspillere
**Oslo Schakselskap

Serierunde nr. 7, helgens første, starter fredag kl. 18.00 i Apotekergata 10 i Oslo (inngang fra Pilestredet 10).

Rundens oppgjør
OSS - Bergens
Vålerenga - SK 1911
SK 96 - Nordstrand
SOSS - Tromsø
Asker - Alta

Prestisjeoppgjøret OSS - Bergens er i år enda viktigere enn tidligere da det langt på vei kan avgjøre både nedrykksstrid og gullkamp. Direktesendte partier kan følges på Lichess.org og Chess24.

Fullstendige resultater er tilgjengelig via Turneringsservice.

Vi kommenterer helgens runder direkte på Twitch. Følger du "offerspillsk" vil du få beskjed når vi går live. Det blir ellers rapportering via Facebook og Twitter, samt påfyll her på hjemmesiden.