Ungdommens triumf

Eliteserien 2019/20 er ferdigspilt og endte med et overraskende, men gledelig gull til SK 1911. Dette var klubbens aller første seriegull etter mange andreplasser tidligere.

Osloklubben har de siste sesongene opplevd utfordringer på overgangsmarkedet med stadige klubbytter og en svekket stamme i laget. I forkant av årets sesong forsterket de med to NTG-elever: svenskene FM Milton Pantzar og FM Isak Storme, som begge leverte glimrende spill for sin nye klubb. Anført av GM Frode Urkedal kunne ungdomslaget sikre klubbens første gull etter en tøff avsluttende gullkamp mot Nordstrand.

Vinnerlaget SK 1911 kunne smile på premieutdelingen. Foto: Jon Kristian Haarr

Vi tar en titt på SK 1911s reddende engel i den avsluttende matchen; FM Eivind Risting slo veteranen GM Rune Djurhuus og sikret dermed 3-3 i den avgjørende matchen. Forutsetningene for matchen var at SK 1911 ville vinne med seier eller uavgjort på grunn av flere individuelle poeng, mens Nordstrand var avhengige av seier:


Forhåndsfavoritt Vålerenga innledet helgen med tap mot Sk 1911 og måtte dermed se gullet glippe mellom fingrene, men intern i laget var det flere gode enkeltprestasjoner. FM Anders Hobber må være en god kandidat til "årets signering" etter 7,5/9 poeng i sin første sesong for Vålerenga. Under skal vi se ham briljere i London-systemet mot ellers så solide John Kvamme fra Bergenslaget SK96:


Det brenner i Bogstadveien
Dette var riktignok ikke det mest overraskende som skjedde denne helgen; Hobber spiller tross alt London-systemet stadig vekk, selv om han ikke pleier å gå aggressivt til verket med c2-c4. Konfrontert med dette kvitterte Hobber på elegant vis med at "det er tross alt lørdag" : - )

OSS stilte med et slagkraftig lag i år, men hadde ikke marginene på sin side. Her ved bl.a. Jon Ludvig Hammer og Simen Agdestein. Foto: Anniken Vestby

Vi må til bunnstriden for å komme til bunns i helgens store overraskelse - den stod Oslo Schakselskap for, som på utrolig vis presterte å rykke ned sammen med jojo-laget SK96 fra Bergen. Undertegnede spekulerte før helgen i at et eventuelt nedrykk kunne få fart på et nødvendig generasjonsskifte for en av norsk sjakks store giganter i klubbsammenheng - det er utvilsomt til det beste for norsk sjakk om OSS motiveres av dette og vender tilbake sterkere enn tidligere. Sylvia Johnsen har skrevet et oppsummerende innlegg på "selskapets" egne hjemmesider her.

Det ble som vanlig hard kjemping på alle bord i Eliteserien. Foran ser vi fyrverkeriet Lindbøl - Blikra Vea. Foto: Jon Kristian Haarr

Verdensmesteren i aksjon
Den avsluttende helgen i Østlandsserien var også denne helgen, og noen av matchene ble holdt i Apotekergata 10 sammen med Eliteserien.

Det var særlig én match som genererte interesse - Offerspill 1 vs Stjernen 1.
Med GM Magnus Øen Carlsen på førstebord var "hjemmelaget" storfavoritter, og innfridde med 5-0 mot et Stjernen som har slitt med å mobilisere denne sesongen. De kommer sterkere tilbake. Dagens (u)heldige motstander for Magnus ble Manuel Ramirez, en meget habil mesterspiller - habil for oss vanlige dødelige, altså.

God stemning før siste runde i Østlandsserien. Lagene Offerspill 1 og Stjernen 1 er klare for match. Foto: Jon Kristian Haarr


Årets mann for Offerspill 1 ble imidlertid GM Johan-Sebastian Christiansen som tok fullt hus - 7/7! JS er en kruttsterk spiller, men en slik score er imponerende mto så habil motstand. Her skal vi se hvordan han sakte, men sikkert utspiller rutinerte IM Petter Haugli:


Se følgende lenker til fullstendige resultater for Eliteserien og Østlandsserien.
Vi anbefaler også å følge med på Bergensjakk for sjakklige nyhetsoppdateringer - et perfekt supplement til faglig påfyll her hos oss.

Vi oppdaterer stadig hjemmesiden med mer faglig innhold, blant annet vil det komme en innføring i Engelsk åpning for hvit og svart innen kort tid. Dette vil være basert på FM Lucas Ranaldi sitt glimrende foredrag i Apotekergata 10 som en del av vårt månedlige faglige tilbud.

Følg med på sosiale medier: Facebook og Twitter