Bellón Gambit

Etter en liten pause er vi tilbake med ny åpningsartikkel, denne gangen om en variant som oppstår etter at hvit har spilt 1.c4 - dette er med andre ord et mulig motsvar hvis din motstander har lest vår artikkel om Engelsk åpning. Den finner du her.

Som forsidebildet antyder skal vi foreta et dypdykk i sjakkens mer risikable og heseblesende varianter i ukens gambit, men siden dette er spenstige saker kan det også gi noen feiende flotte seire mot uforberedte motstandere.
"High risk, high reward" gjelder så definitivt her.

4..b5!? setter hvit på prøve rekordtidlig i spillet.


Varianten kan minne om Wing Gambit mot Siciliansk, en favoritt hos mange klubbspillere. Logikken er den samme her; svart ønsker å ofre en bonde på dronningfløyen mot økt sentrumskontroll. Som følge av økt sentrumskontroll vil det også bli lettere for svart å utvikle brikkene til gode felter, akkurat som i Wing Gambit.

Likheten mellom Wing og Bellon Gambit er slående - spilleopplegget er også relativt likt. Kontroll over sentrum er målet.


Bak enhver gambit finner man et eksentrisk geni, heter det. Det heter i alle fall det nå, og oppfinneren av varianten er ingen ringere enn legenden Juan Manuel Bellón Lopéz. Spanjolen ble utnevnt til stormester i 1978 og er gift med den svenske stormesteren Pia Cramling. Han er derfor ofte å se i svenske turneringer, særlig i Rilton Cup hvor han vant i 86/87. Åpningsrepertoaret til stormesteren hadde passet fint inn i en gammel westernfilm med Clint Eastwood, og har gitt problemer for mange sterke spillere gjennom karrieren. Vi tar en titt på startskuddet for varianten, nemlig partiet Weber - Bellón Lopéz fra U20-VM i Stockholm i 1969:


En kjempedebut for vår gambit! Vi skal videre se på motsvaret som er betraktet som hvits beste mot dette aggressive spilleopplegget.

Svart har med andre ord fine muligheter i et praktisk parti, og det er viktig å huske at det er sjelden man møter spillere som er armert til fingerspissene med analyser mot gambiter så sjeldne som denne. Overraskelsesmomentet spiller inn som en del av variantens styrke og vil helt sikkert ta de fleste motstandere på senga - med mindre man har lest denne artikkelen. Spre ordet, men samtidig ikke.

Et skjermbilde fra vår analyse av Bellón Gambit som viser hvor galt det kan gå for hvit. Samtidig må man være forberedt på å ta en god dose risiko med svart - gambiter er avhengig av aktivt spill og holdning om at "angrep er det beste forsvar".


Vi avslutter med et bilde av opphavsmannen selv i aksjon.

Juan Manuel Bellón Lopéz i sine yngre dager.

Planen fremover

Påsken er over og den unormale hverdagen sniker seg tilbake. Offerspill har heldigvis flere prosjekter på gang - allerede har Offerspill Chess League sesong 2 startet. Bullet-turneringen ble vunnet av IM Mihnea Costachi i stor stil foran et sterkt felt. Se resultatlisten her.

Tirsdag 14.04. skal GM Johan Salomon holde alternativ klubbkveld på Twitch med gjennomgang av partier. Se arrangementet her.

Onsdag 15.04. er det GM Jesper Thybo som skal i aksjon på Twitch hvor han spiller blitz. Turneringen inngår i Offerspill Chess League. Se arrangementet her og leser mer om ligaen vår her.

Lyst til å bli medlem?

Offerspill er en klubb for alle, det spiller ingen rolle om du er helt fersk eller en merittert spiller - vi har et tilbud som passer de aller fleste. Vi er aktive på Twitch hvor vi kommenterer partier og spiller turneringer, mens du kan holde deg oppdatert via sosiale medier som Facebook og Twitter.

Les mer om fordelene du kan nyte godt av som medlem her.
Dersom du ønsker å melde deg inn er du hjertelig velkommen til å fylle ut skjemaet her.

NB! Husk at du må være medlem av klubben for å få spille Offerspill Chess League. Du melder deg først inn i klubben og sender deretter forespørsel om å bli med i vårt team på Lichess. Søk på Offerspill, så finner du oss kjapt. Vi sees på Lichess!