Oppgavespalte

Velkommen til Offerspills første oppgavespalte!

I denne ukentlige spalten kommer vi til å vise et utdrag partier og oppgaver til forlystelse for våre lesere. Vi deler oppgavene inn i tre seksjoner med ulike tema, og oppfordrer alle til å motstå fristelsen av computerbasert assistanse mens man forsøker seg på oppgavene.

Ta gjerne frem brett og brikker når du forsøker deg på oppgavene.

Seksjon 1

Denne stillingen er hentet fra partiet Kasparov – Topalov fra 1999. Partiet har gått inn historiebøkene som en klassiker når det gjelder kombinasjonsspill.

Hint: Svarts konge står svært utsatt – klarer du å finne en måte gjennom «skjoldet» bøndene i sentrum skaper?

Hvit i trekket

Seksjon 2

Denne er imidlertid litt verre! Diagrammet er hentet fra partiet Short – Timman fra 1991.

I motsetning til den forrige oppgavens vakre kombinasjonsspill er det nå posisjonsspill som gjelder. Svart har gått fullstendig i forsvar på kongefløyen, men har samtidig et farlig batteri i diagonalen med løper og dronning. Hvit kan med andre ord ikke tillate seg hva som helst.

Hint: Alle brikkene må med.

Hvit i trekket

Seksjon 3

Ukens siste diagram er hentet fra klassikeren Rotlewi – Rubinstein fra 1907. Rubinstein er kjent som en av historiens fremste strateger, men var slett ingen dårlig kombinasjonsspiller – han fører de svarte brikkene i diagrammet under og vant i løpet av få trekk.

Hint: Denne er på ingen måte enkel, men her kommer du til å trenge alle de svarte brikkene med i angrepet. Den hvite kongen er særlig utsatt for de svarte løperne i de lange diagonalene – hvordan får du utnyttet dem maksimalt?

Vi kommer tilbake med løsningene i en senere bloggpost. Lykke til!