Innføring i London-systemet (2/2)

Vi fullfører her vår dekning av London-systemet, en åpning som ble gjennomgått på temakveld i klubben tirsdag 25.02.

I artikkel 1 dekket vi svarts muligheter i stillinger med en bondestruktur som lignet på slavisk/dronninggambit (hovedsakelig 1...d5), men her skal vi ta for oss fianchettobaserte motsvar som konge-indisk og dronning-indisk.

Utgangsstillingen for London-systemet mot Konge-Indisk forsvar. Foto: Donoran Chess

Først ut er Konge-Indisk, som er en veldig rik åpning hovedsakelig kjent for sine spektakulære kongeangrep. Samtidig er dette en åpning med et posisjonelt fundament hvor svart utsetter kampen om sentrum til etter man har utført rokade og utvikling, noe som gir hvit et lite forsprang i sentrum. Svart ønsker ofte å låse spillet i sentrum for deretter å sette igang sin bondestorm på kongefløyen. Det er også verdt å huske hva slags type spillere som ofte har konge-indisk i sitt åpningsrepertoire - dette er ofte taktiske spillere som liker å spille med initativet, og helst angripe motstanderens konge. Vi starter med et eksempel på hva som kan skje hvis ikke svart tilpasser sitt spilleopplegg etter vårt London-system:

..men er London-systemet alltid bra mot konge-indisk? Du vet nok allerede svaret på spørsmålet; selvfølgelig har også spillere som liker å utvikle løperen til g7/b7 muligheter mot London. Det finnes flere ulike oppstillinger, blant annet dette:

Svart har også andre måter å kontre vårt London-system på, litt avhengig av hva man ellers spiller. Én måte er å utvikle begge løperne til henholdsvis g7 og b7.

Under kan dere se undertegnede bryne seg på stormester Jesper Thybo, medlem av Offerspill, i OSK Chess League. Åpningen var interessant, men det gikk som det måtte gå mot dansken:

Ironisk nok var forrige parti en variant som ble gjennomgått på temakvelden i klubben, da med partiet Burmakin - Nilsen som kilde.

Dette er noen korte, men gode forslag til hvordan man kan møte London-systemet dersom man liker å spille med fianchetto på én eller begge fløyer.
Vi håper dette inspirerer til spill både med og mot London-systemet :)

Neste uke er vi tilbake med flere artikler om dagsaktuelle nyheter og åpninger.