Elephant Gambit

Artikkelserien om mer eller mindre suspekte gambiter fortsetter.
Ukens munnfull er Elefant-gambiten hvor svart setter i gang et motangrep i sentrum så tidlig som i trekk 2.

2..d5!? er startskuddet for svarts tidlige motangrep i sentrum, også kjent som Elefant-gambit.


Hva er en gambit?

En gambit (betyr "å felle" på italiensk) er en type sjakkåpning hvor én av spillerne ofrer materiell, gjerne en bonde, med håp om å oppnå en fordelaktig stilling som følge av utviklingsforsprang, angrep eller lignende. Det sies at man "tilbyr" motstanderen en gambit, hvorpå motstander kan velge å akseptere eller avslå gambiten. Dersom spilleren som er tilbudt gambiten velger å godta, og dermed forsyner seg av materiellet som er tilbudt, sier vi at man spiller en akseptert gambit.

I moderne sjakk er en vanlig respons å godta gambiten, men gi tilbake den materielle fordelen på et senere, og gjerne fordelaktig tidspunkt. Man finner imidlertid også gambiter hvor det lønner seg å spille mer materialistisk, siden motstanderen ikke har tilstrekkelig kompensasjon i form av brikkeaktivitet eller angrep - dersom man ikke har noe å være redd for er det ingenting i veien for å forsyne seg av gratis brikker. Vi skal her se eksempler på begge scenarioer.

Hvorfor spille en gambit?

Mange gambiter er krevende for motspiller å møte og kan gi farlig spill tidlig i spillet - særlig hvis motstanderen er uforberedt, noe som ofte er tilfellet dersom man møter en uvanlig åpning. Sjakk spilles fortsatt hovedsakelig mellom mennesker, og det er svært få som er oppdatert på alt som er av åpningsteori. Foruten det faktum at gambiter kan være farlige for våre motstandere, så er de også veldig kjekke å spille - dersom alt går etter planen! For å illustrere dette kan vi kose oss med følgende delikatesse signert Odin Blikra Vea:

Glimrende reklame for vår gambit! Legg imidlertid merke til at hvit har flere gode forsøk nevnt i kommentarene av partiet. Som nevnt tidligere må man regne med at motspilleren gir tilbake sitt materielle forsprang for å få fart på egne brikker, noe som ofte er en god medisin mot en gambit.

Videre skal vi ta en titt på et eldre parti som også viser hvor farlig "Elefanten" kan være hvis svart får fart på brikkene. Også her er det flere forslag til forbedring av hvit spill nevnt underveis.

Fra partiet E. Agdestein - O. Vea. Heftige angrepsstillinger er ofte å finne i gambiter, også i denne.

Alternativer i trekk 3

Hvit har flere muligheter mot gambiten, "resten" av disse alternativene gjennomgås i analysen under. Svarts spill er likevel noenlunde likt, hvor man ønsker aktivt spill med offiserene tidlig for å sette hvit under press.


High risk, high reward

Det har blitt skrevet mye om hvor morsomt det er å spille denne gambiten nå, så det er viktig med noen nøkterne ord på tampen. Selv om svart har vunnet haugevis av partier opp gjennom årene med dette spilleopplegget, så er dette objektivt sett en tvilsom affære. Hvit kan nøytralisere svarts innledende initiativ med tålmodig og kløktig spill, men er avhengig av å investere tid i enten hjemmeforberedelser eller ved brettet for å finne ut av alle finurlighetene. Dette er det ikke alle som har anledning til, noe som gjør dette til et fint overraskelsesvåpen for den mer romantiske sjakkspilleren.

Som i vår artikkel om Bellon Gambit; "high risk, high reward" er gjeldende.

Planen fremover

Det skjer mye i det som kan oppleves som internettsjakkens gullalder. Magnus Carlsen Invitational spilles i disse dager og kommenteres behørig av Offerspill i samarbeid med chess24. Følg sendingene våre her. Trykk på det norske flagget for å få med deg herligheten med norske kommentatorer. I dag, 22.04. er det vår egen IM Johannes Haug som skal berike internett med IM Sebastian Mihajlov ved sin side. Følg med fra kl. 16.00!

Ukens klubbturneringer går også som vanlig. I går, 21.04., ble det arrangert Offerspill Bullet Arena hvor IM Mihnea Costachi vant overlegent. "RomanianForce" virker som en lei nøtt å knekke, særlig i bullet hvor han har flere sterke resultater i det siste. Alle våre klubbturneringer inngår i sesong 2 av Offerspill Chess League.

Lyst til å bli medlem?

Offerspill er en klubb for alle, det spiller ingen rolle om du er helt fersk eller en merittert spiller - vi har et tilbud som passer de aller fleste. Vi er aktive på Twitch hvor vi kommenterer partier og spiller turneringer, mens du kan holde deg oppdatert via sosiale medier som Facebook og Twitter.

Les mer om fordelene du kan nyte godt av som medlem her.
Dersom du ønsker å melde deg inn er du hjertelig velkommen til å fylle ut skjemaet her.

NB! Husk at du må være medlem av klubben for å få spille Offerspill Chess League. Du melder deg først inn i klubben og sender deretter forespørsel om å bli med i vårt team på Lichess. Søk på Offerspill, så finner du oss kjapt. Vi sees på Lichess!