Fryktløse Smith-Morra

Som en del av klubbens faglige tilbud holdt Jon Kristian Haarr et lengre foredrag om gambitspill i sjakk på Twitch tirsdag 24.03. Foredraget finnes i opptak på YouTube.

Store deler av dette var gjennomgang av partier og oppgavestillinger fra aktuelle åpninger, særlig hans personlige favoritt Smith-Morra-gambit.
Først kan vi imidlertid starte med å diskutere hva en gambit faktisk er. I en gambit ofrer man materiell, gjerne en bonde, for å oppnå andre fordeler som rask utvikling, initiativ eller angrepsmuligheter - gjerne alt samtidig!

Husk at gambiter ofte er et praktisk våpen og sjelden er teoretisk korrekt. Det betyr at en godt forberedt motstander kan få gode muligheter ved korrekt spill, men siden sjakk er et spill mellom mennesker er det langt ifra alltid tilfellet - sett motstanderen under press, så kommer det straks feil du kan utnytte. Dette er også kjent som Haarrs lov.  Vi starter med et eksempel på hvor farlig en slik gambit kan være for selv en knallsterk stormester:


Ukens tema: Smith-Morra-gambit

Smith-Morra-gambit er kjent som et giftig angrepsvåpen mot Siciliansk forsvar.


Ukens tema er krumtappen i Jon Kristians åpningsrepertoar - Smith-Morra-gambit! Hvit møter siciliansk forsvar med en gambit allerede i trekk 3 med mål om å sette motstanderen under umiddelbart press med rask utvikling og forhåpentligvis et farlig initiativ. Åpningen er kjent for å ikke kreve memorisering av haugevis av teorivarianter siden den er mer basert på gjenkjennelse av tema og angrepsmetoder. Ved å spille en åpning som Smith-Morra-gambit lærer man seg tidlig å håndtere initiativet, utviklingsforsprang, kalkulasjon og taktikk. Vårt neste parti er et godt eksempel på dette:


Artikkelen startet med en overraskende seier til gambitspillet mot ratingmessige overmakten - her ser vi et nytt eksempel hvor tidligere verdensstjerne Loek van Wely blir slengt veggimellom av vår nå kjente og kjære Smith-Morra-gambit:


..men Smith-Morra-gambit er vel ikke vunnet for hvit?

Åpningen kan være farlig, men svart har spilleopplegg som i stor grad kan nøytralisere hvits angrep. Det gjelder å ikke være for grådig, men fokusere på rask utvikling for å utligne hvits forsprang.


Praktikanter av Siciliansk forsvar har latt seg bekymre av Smith-Morra-gambiten gjennom mange år, og har forsøkt ulike oppsett mot gambiten. Her ser vi en av de mindre vellykkede variantene, også kjent som Chicago-varianten:


Vi konkluderer med at Smith-Morra-gambit er en spennende åpning som gir originale partier hvor begge spillere må være "på" fra første trekk. Åpningen er kompromissløs hvor tidligere unøyaktigheter ofte kan straffes på brutalt vis - bare spør Loek van Wely!

Haarrs briljanse

Avslutningsvis får våre lesere muligheten til å bryne seg på tre oppgaver, inkludert denne snedige kalkulasjonsoppgaven som oppstod gjennom ingen ringere enn en Smith-Morra-gambit i et parti fra Eliteserien i sjakk mellom Jon Kristian Haarr og Jon Kristian Røyset - også kjent som "verdensmesterskapet i Jon Kristian". Svart forsøker å komme seg ut av en knipe med et aktivt trekk - hvordan straffer hvit dette? Her kreves det gode regneferdigheter og kreativitet.


Hvis denne var for enkel anbefaler vi å prøve denne uten computer. Stillingen er hentet fra partiet Woldseth - Haarr (0-1)

Jon Kristian Haarr fra partiet mot Ole Woldseth i Eliteserien 2015/16. Foto: Tarjei J. Svensen


Dette er første artikkel ut i en planlagt serie om spennende gambiter for både hvit og svart. Neste artikkel slippes i uke 14 - følg med for å få med deg hvilken åpning som skal i ilden da!

Planen fremover

Det skjer alltid mye i Offerspill, selv i disse tider. Vi arrangerer streams på Twitch hvor vi byr på alt fra foredrag til bulletsjakk. Alle videoer legges ut på YouTube kort tid etter sending. Vi oppdaterer Facebook og Twitter jevnlig med nyheter og arrangementer. Ellers anbefaler vi som alltid den glimrende nyhetssiden Bergensjakk for å holde deg sjakklig oppdatert.