Fajarowicz gambit

Ukens gambit er en skikkelig godbit!

Mange kjenner til Budapest gambit som et spenstig alternativ til mer konservative åpninger man kan spille med svart, men Fajarowicz-varianten er både mindre vanlig og enda farligere - særlig hvis hvit ikke er helt oppdatert på teorien! Varianten spilles ikke så ofte, så dette kan fungere veldig fint som et overraskelsesvåpen i ny og ne - folk kjenner som regel ikke til beste forsvar mot dette aggressive spilleopplegget.

Varianten sies å stamme fra sjakkmiljøet i Leipzig og særlig fremheves partiet Steiner - Fajarowicz fra 1928 som historisk viktig for varianten. I motsetning til en del andre gambiter, som Budapest-gambit hvor hesten går til g4, så er ikke målet å vinne tilbake bonden umiddelbart. Istedet fokuserer svart på hurtig utvikling og triks for å rettferdiggjøre bondeofferet.

3..Se4 skiller Fajarowicz-varianten fra Budapest-gambit, hvor hesten går til g4.


Vi starter med en variant som viser nøyaktig hvor giftig denne gambiten kan være. Offer for varianten var her den kjente stormesteren Maxim Dlugy, som gikk på en skikkelig karamell da han streamet partiet på internett underveis:


Selve streamen kan dere se på YouTube - partiet vi er ute etter starter etter 9:00.
God fornøyelse!

Analyse

Vi har nå fått en liten forsmak på hva hvit kan vente seg i Fajarowicz hvis hun ikke er forsiktig, men hvilke alternativer har hvit? Vi tar en titt:


Spennende analyser! Det kan imidlertid være lurt å ikke se seg blind på et par varianter hvor svart får til alt man drømmer om; Fajarowicz er en spekulativ gambit som satser på rask utvikling og angrepsspill. Man forsøker rett og slett å ta motstanderen på senga i åpningen! Det finnes særlig et godt motsvar mot denne, nemlig 4.a3 for hvit. Vi anbefaler å bruke litt ekstra tid på dette trekket i analysen over.

Praktiske eksempler

Vi avslutter med et par eksempler på hvordan gambiten kan behandles med både hvit og svart. Først ut er stormester Bellon Lopez som briljerer i kamp mot sin russiske stormesterkollega Epishin:


Deretter skal vi se hvordan hvit kan kneble gambiten ved hjelp av nøyaktig åpningsspill.

Fajarowicz-varianten er kanskje ikke "the greatest of all time", men den byr på god underholdning!


Neste uke er vi tilbake med både analyse og praktiske eksempler fra en annen gambit - her er det bare å glede seg!

Planen videre

Vi kjører på videre med streams med ulike tema via vår kanal på Twitch.

02.04.
Joachim B. Nilsen spille simultan mot inntil 40 stykker på Lichess. Arrangementet finner dere her. Selve simultanen opprettes én time før - førstemann til mølla på Lichess. Simultanen starter kl. 16.00 og sendes på Twitch.

03.04.
På fredag er det duket for et nytt rekordforsøk! Denne gang er det et av våre nyeste medlemmer som skal prøve seg; stormester Johan Salomon sikter seg inn mot 2600 i bullet-rating på Lichess. Arrangementet finner dere på Facebook.
Følg med på Twitch fra kl. 19.00.