Nettsjakkens gullalder

Betydelige smittevernstiltak og et langt mindre sosialt tilbud enn hva man er vant til har ført til at mange tilbringer tiden i eget hjem i disse dager, noe som virkelig har fått fart på internettsjakken. Vi bringer her en liten oppdatering på diverse turneringer, og starter med den største.

Storturneringen Magnus Carlsen Invitational spilles på Chess24 og er av den kruttsterke sorten. Turneringen startet allerede 18. april og varer til 3. mai når finalen går av stabelen - vår egen Magnus Carlsen ligger godt an til å kvalifisere seg til semifinalene og er den store favoritten i turneringen. De fire beste går videre til semifinaler (Final Four). Man får 3 poeng for seier etter "ordinær tid", men hvis matchen ender likt (2-2) skal det spilles armageddon hvor vinneren får utdelt 2 poeng og taperen 1 poeng.

Deltakerlisten for Magnus Carlsen Invitational. Flere spennende og sterke navn.


Et interessant spørsmål i forkant var hvordan spillerne ville håndtere å spille på nett i forhold til "vanlige" turneringer - hvordan ville kvaliteten på partiene bli? Med tidskontrollen 15 + 10 har turneringen et hurtigsjakkformat, men takket være tilleggstiden per trekk er man nærmest sikret mot å tape på tid.

Verdensmester Magnus Carlsen har spilt mye sjakk på nett og så ut til å være i glimrende form da han tørket gulvet med sin rival Hikaru Nakamura i turneringens første parti:


Matchen mot Nakamura endte 2-2 etter "ordinær tid" og måtte til armageddon for å få en avgjørelse. Her viste vår mann seg sterkest og sikret seg matchseieren på briljant vis. Det har imidlertid ikke bare vært rosenrødt for Magnus, selv om han etter alle solemerker kvalifiserer seg til semifinalene. Nordmannen har tapt enkeltpartier mot både Alireza Firouzja og twitter-nemesis Anish Giri. Vi tar en titt på førstnevnte parti.


Firouzja tapte imidlertid matchen 2,5 - 1,5, men kunne ta med seg dette partiet - definitivt en fjær i hatten for den unge taktikeren. Verdensmesteren sto uten tap i noen matcher inntil han møtte Anish Giri, som er kjent for å være ekstra remisglad i møte med Magnus. Publikum ble denne gangen vitne til kampsjakk og flere flotte partier, noe vi antakelig kan takke formatet for - spillerne virker å by litt ekstra på seg selv, både på kamera og på brettet. Vi tar en titt på matchens første parti, som også viste seg å bli utslagsgivende:

Anish Giri med en Magnus-aktig gest etter seier mot verdensmesteren. Foto: Chess24

Carlsen i ledelse etter halvspilt runde 5. Nakamura kan overta ledelsen med seier mot Caruana.


Les mer om turneringen hos Chess24 og Bergensjakk.
Offerspill kommenterer turneringen hver dag i samarbeid med Chess24. Følg med på nettsiden eller på Twitch.

Lyst til å bli medlem av Offerspill?

Offerspill er en klubb for alle, det spiller ingen rolle om du er helt fersk eller en merittert spiller - vi har et tilbud som passer de aller fleste. Vi er aktive på Twitch hvor vi kommenterer partier og spiller turneringer, mens du kan holde deg oppdatert via sosiale medier som Facebook og Twitter.

Les mer om fordelene du kan nyte godt av som medlem her. Dersom du ønsker å melde deg inn er du hjertelig velkommen til å fylle ut skjemaet her.

NB! Husk at du må være medlem av klubben for å få spille Offerspill Chess League. Du melder deg først inn i klubben og sender deretter forespørsel om å bli med i vårt team på Lichess. Søk på Offerspill, så finner du oss kjapt.

Velkommen skal du være!