Game of Throne(s)

Rapport fra de tre første rundene av kandidatturneringen.

Jakten er i gang. Kandidatturneringen i Yekaterinburg ser på ingen måte ut til å bli noen skuffelse - snarere tvert imot. Etter tre runder har spillerne kjempet med nebb og klør - fantastisk underholdning, i motsetning til avslutningen på en viss tv-serie. Vi skal selvsagt ikke spolere denne, men vi anbefaler heller vår dekning av kandidatturneringen på det sterkeste.

Åtte spillere kniver i disse dager om retten til å utfordre Magnus Carlsen til kamp om verdensmestertittelen. FIDE har valgt å gjennomføre turneringen til tross for betydelige tiltak verden over for å redusere smittespredning som følge av Coronavirusets fremtreden. Vi lar den debatten ligge inntil videre, men kan opplyse om at alle deltakere og arrangører gjennomgår en hissig testrutine så lenge turneringen pågår.

Det hilses noe uortodoks i disse dager, her ved Nepomniachtchi og Grischuk. Foto: FIDE

Drama før start

Turneringen foregår i Yekaterinburg, en av Russlands største byer. Forhåndsfavorittene er Fabiano Caruana (USA) og Ding Liren (Kina) som er de to klart høyest ratede foran hjemmespillerne Alexander Grischuk (Russland) og Ian Nepomniachtchi (Russland). De to russerne er typiske humørspillere, og er antakelig for ujevne til å kjempe om turneringsseier over 14 runder, men den sent ankomne Maxime Vachier-Lagrave (Frankrike) er tippet som en "dark horse" i dette feltet. Franskmannen var ikke kvalifisert til å delta, men fikk muligheten etter at Teimour Radjabov (Azerbaijan) trakk seg kort tid før start grunnet Corona-viruset. Radjabov mente turneringen ikke burde arrangeres nå, og valgte å trekke seg etter å ha snakket for døve ører i FIDE. Flere nettsteder har skrevet om saken, inkludert Chessbase.

De tre siste deltakerne er Anish Giri (Nederland), Kirill Alekseenko (Russland) og Wang Hao (Kina), men ingen av disse var toppet i tetsjiktet før turneringen, men de har alle potensiale til så bite fra seg mot favorittene.

Kjemper med nebb og klør

Som seg hør og bør ble de fleste tips gjort til skamme allerede i første runde. Wang Hao imponerte stort ved å slå sin landsmann Ding Liren med sorte brikker. Hvit hadde lenge god kontroll på partiet, men havnet på feil side av vel utført kontringsspill da det nærmet seg tidskontroll:

Det ble noe så uvanlig som to svartseire i første runde da Giri måtte strekke våpen med hvit mot Nepomniachtchi i et av de skarpeste partiene så langt i 2020:

Det sjekkes for det meste før partiene. Her ser vi Wang Hao rolig som skjæra på tunet før start. Foto: FIDE

Kineseren Ding Liren hadde tidligere rekorden over flest partier på rad uten tap inntil denne rekorden på 100 partier ble slått av vår egen Magnus Carlsen i 2019.
I Yekaterinburg har den seige stormesteren slitt innledningsvis med to strake tap, men slo tilbake i tredje runde med en sterk seier mot sin antatt argeste konkurrent Fabiano Caruana:

Et interessant poeng er at både Giri og Caruana har dunket ut skarpe hjemmeforberedelser mot henholdsvis Nepomniachtchi og Ding Liren, men til tross for tidsfordel og lovende stillinger har de blitt stående med 0/2 poeng - folkspillerne kjemper virkelig som løver i Yekaterinburg.

Det hjalp ikke med hverken hjemmeforberedelser eller en enorm stol for Caruana i runde 3 mot Ding Liren. Foto: FIDE

Tabell etter 3 av 14 runder
1-3
Nepomniachtchi (2/3 poeng)
Vachier-Lagrave
Wang, Hao
4-5
Caruana (1,5/3 poeng)
Grischuk
6-8
Ding Liren (1/3 poeng)
Giri
Alekseenko

Offerspill følger Kandidatturneringen tett og returnerer med ny turneringsrapport neste fridag. I mellomtiden anbefaler vi å følge Chess24 og Bergensjakk, hvor førstnevnte tilbyr direktesending og kommentering, mens sistnevnte er Norges ledende hjemmeside for sjakkrelaterte nyheter.

Verden har kanskje stoppet opp, men det gjør ikke Offerspill. Følg oss på Facebook, Twitter og Twitch i tillegg til denne hjemmesiden for nyheter og streams med noen av våre beste spillere.