VM 2023: Gull, herjing, bukker og drama

Den som mener sjakk er kjedelig, fulgte åpenbart ikke med på VM i lyn- og hurtigsjakk 2023. Dager fylt med action, spenning og drama fikk til en lykkelig slutt for Magnus Carlsen, som nok en gang viste at han er nærmest uslåelig i de raskeste fartsgrenene.

Om du ikke fikk med deg alt av de mange timene med sjakkunderholdning, frykt ei! Her følger en oppsummering av de største begivenhetene fra romjulssjakken 2023 (sett med en offerspillers briller 😎):

Ratingbykst for Haldorsen

Norges beste bergenser og høyeste internasjonale mester beviste ferdigheter i verdensklasse under årets turneringer. Det er andre år på rad Benjamin Haldorsen deltar på bakgrunn av hans seier i norgesmesterskapet i lynsjakk, og viste at hans skarpe resultater i Norge slett ikke har vært noen tilfeldighet.

Lynkongen fra Bergen med strålende resultat. Her i treningsaksjon mot Pranav før første helg av seriesjakken 23/24.

Bestenoteringer for haldorsen inkluderte seier mot klubbkamerat Johan-Sebastian Christiansen i hurtigsjakken, såvel som nedsabling av en rekke spillere i øvre sjiktet av 2500 rating i lynsjakken.

Benjamin tok turen hjem fra Usbekistan med +38,4 hurtigsjakkrating og +34,3 lynsjakkrating i sekken. En enorm prestasjon på dette nivået!

Aryan Tari gjorde et godt resultat i hurtigsjakken, og snappet opp 10,4 ratingpoeng i møte med det knallsterke feltet.

Johan-Sebastian Christiansen hadde et mareritt av en hurtigsjakkturnering, og gjorde ikke skjul på det i TV-intervjuer med NRK underveis.

En turistopplevelse viste seg likevel å gjøre susen for stormesteren.

Christiansen herjet med verdenseliten

Til tross for trå start for det vel bereiste sjakkesset, var det ingen tvil om at Norges nye nummer 2 fant lynsjakkformen.

En absurd god start i verdensmesterskapet i lyn førte både til legendariske TV-intervjuer og håp i medaljekampen. Det ble etter hvert en sur tapsrekke på sjakkvidunderet fra Sandefjord, men ikke før han hadde smadret sjakkeliten i en seiersrekke vi aldri kommer til å glemme.

Christiansens skalper inkluderte seier mot:

  • David Antan Gujarro
  • Dommaraju Gukesh
  • Arjun Erigaisi
  • Hans Niemann
  • Laurent Fressinet

I tillegg hadde han store vinstsjanser mot Richard Rapport:

Ting kan gå «fort og gæli» i lynsjakk, og vi klandrer på ingen måte vår mann for glippen, som gjorde at partiet til slutt endte med remis. Spesielt ikke når det samme skjer for spillere enda høyere på verdensrankingen:

Kostbar springerdans

Mens vi allerede snakker om Jan Nepomnjasjtsjij, kan vi ikke la være å snakke om den absurde hendelsen som skapte overskrifter og satt fyr på sosiale medier.

Forhåndsavtalte remiser er dessverre utbredt i sjakk over brettet. Det er imidlertid sjelden kost å se en åpenbar måte å gjennomføre den planlagte poengdelingen.

Partiet ble til slutt dømt annulert. Det ble en spesielt kostbar tabbe for Daniil Dubov, som endte halvpoenget bak Magnus på den endelige resultatlisten. Det er ikke gitt at resultatene hadde blitt de samme uten annuleringen, men det er likevel en slags søt ironi i at det var akkurat dette halvpoenget som manglet for å fremtvinge omspill.

Rekorddeltakelse

Det var ikke bare rekordantall norske offerspillere i årets VM, men også totalt sett, da hele ni medlemmer i klubben hadde tatt turen til Samarkand.

Fra de internasjonale leverte Venkatesh Pranav varene i hurtigsjakken med en oppgang på 25,8 ratingpoeng, men gikk dessverre kraftig ned i lynrating. Rameshbabu Praggnanandhaa presterte omtrent som forventet i hurtigsjakken, men fikk en pen ratingoppgang på 10,2 poeng i lyn.

Jorden Van Foreest og Jens Hirneise og presterte omtrent som forventet. Raunak Sadhwani hadde en tøff turnering, og endte -28,4 rating i hurtigsjakken og omtrent på forventet score i lynsjakken.

Det gleder oss enormt å se så stort engasjement for vårt fantastiske brettspill i Norge mot slutten av året. Vi håper du tar engasjementet videre til året 2024, enten du er en gammel traver i det norske sjakkmiljøet eller har lyst til å ta steget fra nett til brett.

Vi sjakkes!