NM i Bulletsjakk og ulike tidskontroller

"Bullet" har ikke et eget navn på norsk, men med oversettelsen "kule" burde det være klart at her går det raskt! Før internett var lynsjakk klart regnet som den raskeste varianten, som oftest med 5 minutter per spiller per parti. Men med stadig raskere nettforbindelse og muligheten for å flytte utrolig raskt med mus (og uten fare for at brikker f.eks. velter), har bullet gjort sitt inntog som en ny måte å spille uformelt på.

Enkelt forklart defineres sjakktyper ut i fra tidskontrollen.
Bullet har tidskontroll mindre enn 3 min
Lynsjakk (blitz) har tidskontroll mellom 3 og 10 min
Hurtigsjakk (standard) har tidskontroll mellom 10 og 60 min
Langsjakk (classic) er "alt" over 60 min.
(I tillegg kan det nevnes postsjakk hvor man har flere dager eller til og med uker på hvert trekk, og hvor man i gamle dager bokstavlig sendte brev i posten til hverandre. I dag domineres denne sjakkformen - i organiserte former - av tolking av computer-analyser, hvor ofte den som tolker analysene best sitter igjen som vinneren).

Bullet igjen spilles i flere forskjellige tidsformater og i den seneste tid har det dukket opp enda raskere sub-kategorier. De vanligste bullet-tidskontrollene er følgende:
2+1: en saktere versjon med 1 sekunds tilleggstid per spiller som egentlig ligner litt på lynsjakk.
1+0: altså 1 minutt per spiller per parti, uten tilleggstid. Den absolutt mest vanlige tidskontrollen i bullet.
30 / 15 sek +0: er såkalt "hyperbullet". Her handler det mindre om gode trekk og mer om rask flytteteknikk for å unngå å tape på tid (som, som regel avgjør partiet).

På lørdag 3. august arrangeres det første uoffisielle Norgesmesterskapet i bulletsjakk! Dette gjøres i regi av Bergen Spillfestival, på nettsiden Lichess, og det er gratis å melde seg på. Tidskontrollen vil være 1+1, og det er en gruppe for spillere med over og under 1600 i rating. Vi håper mange ønsker å stille i denne turneringen og samtidig blir med på klubbens egne bullet-turneringer som arrangeres mandager kl. 20.00-21.00.

Meld deg på her:
Klasse over 1600 i rating: bit.ly/bulletO1600
Klasse under 1600 i rating: bit.ly/bulletU1600

Lykke til!