Online League 101: Achievements

Hver uke spilles tre online-turneringer i Offerspill. Konseptet kaller vi for Online League, der turneringer spilles med en unik tvist: Du samler ikke poeng ved å vinne partier, men ved å gjennomføre spesifikke prestasjoner ("achievements").

I praksis påfører mange av prestasjonene handicap til spilleren som prøver seg. Handicapene kan være små (spille en åpning man ikke er komfortabel i) eller store (gå for "Dancing Queen", som krever at du flytter dronningen ni ganger i de ti første trekkene). Det blir dermed alltid en risikoavveining for deltakerne om de tør å satse ratingpoengene sine på jakt etter de vanskeligste utfordringene.

En av de vanskeligste utfordringene i ligaen, men som til gjengjeld gir vanvittig mye XP!

Offerspiller og kodeguru Assios har stått for utvikling av konseptet, der han har greid å hente ut informasjon fra turneringspartiene på lichess slik at prestasjoner blir registrert automatisk. Jo vanskeligere utfordringen er, jo mer poeng får du for å fullføre den.

Mange prestasjoner endres fra måned til måned, men det er en del som går igjen. De er delt inn i forskjellige kategorier:

Åpningsprestasjoner

De fleste åpningsprestasjonene gir lite poeng, men er til gjengjeld relativt enkle å gjennomføre. Enkelte prestasjoner krever også at du vinner partiet.

De vanskeligste prestasjonene i denne kategorien er "Bongcloud" (Vinn med 1. e4 e5 2. Ke2) og "Greek God" (Vinn med 1.f3 2. Kf2). Disse åpningene gir motstanderen en vinnende fordel i åpningen, men det kan likevel være vanskelig å vinne i praksis, spesielt i de lavere tidskontrollene.

Kanskje litt tidlig å sentralisere kongen for sluttspillet?

💡
Hvordan registreres en spilt åpning?

Hvor mange trekk som kreves for å få en åpning kan avhenge av både hvit og sort sine trekk. Det er kun spilleren som initierer åpningen som får den registrert; dersom sort spiller skandinavisk mot hvit, er det bare sort som får registert prestasjonen.

Oversikt over alle aktuelle åpningsprestasjoner denne sesongen finner du nederst i artikkelen.


Prestasjoner basert på motstander og turneringer

Disse prestasjonene krever at du slår motstandere med en viss tittel eller rating. Disse kan enten være dynamiske ("Slå en spiller med 800 rating mer enn deg") eller statiske ("Slå en stormester").

I tillegg finnes det aktivitetsprestasjoner, som gir deg poeng basert på hvor mange turneringer du har spilt den måneden.

Disse er mer eller mindre selvforklarende. Om de er oppnåelige er et annet spørsmål. 😉

Spillprestasjoner

Hovedparten av prestasjonene inngår i denne kategorien. Her får du utfordringer i alle vanskelighetsgrader og former.

Noen av prestasjonene går ut på å oppnå et visst antall poeng, seiere på rad eller å nå en plassering i den aktuelle turneringen. For eksempel får du 1000 xp for "Bullet Bill" (vinn en bullet-turnering).

Andre krever at gjennomfører spesielle kombinasjoner i løpet av partiet. For eksempel gir prestasjonen "There..." deg poeng for å gå med kongen over til den andre siden av brettet.

FAQ

Q: Hva er "Lefong"?
A: Lefong-prestasjonen gis dersom du klarer å utføre en kjent åpningsfelle popularisert av Lefong Hua. Idéen, ofte brukt i bulletsjakk, er å straffe en motstander som setter opp fiancetto i åpningen uten å ta hensyn til motstanderens trekk. Man står objektivt til tap dersom motstanderen følger med, men kan få noen billige seiere mot motstandere som er i "premove-mode" 😏

Q: Får man xp utover prestasjoner?
A: Nei. det er kun prestasjoner som gir deg poeng på sammenlagtlisten, men det er selvsagt valgfritt om du har lyst til å kjempe om de månedlige premiene eller om du bare vil prøve deg mot andre klubbmedlemmer.

Q: Hva vinner man i Online-ligaen?
A: Vinnerne av de forskjellige ratingklassene vinner premier i form av valgfri merch fra nettbutikken vår. Hvilke klasser som premieres finner du informasjon om på league.offerspill.com.

Q: Hvordan fungerer poengsystemet i arenaturneringer?
A: En partiseier gir deg i to poeng i oppgjøret, mens remis gir ett poeng. Hvis du vinner tre partier på rad, starter en "streak" som gjør at du får fire poeng per seier. Dersom du taper eller spiller remis, avsluttes streaken.

I tillegg går det an å benytte seg av "Berserk"-knappen. Ved å trykke på denne mister du halvparten av tiden din, og du mister også tilleggstiden per trekk. Til gjengjeld får du ekstrapoeng hvis du vinner eller spiller remis. «High risk, high reward», med andre ord!

Q: Når er neste turnering?
A: Informasjon om kommende turneringer finner du alltid på league.offerspill.com.

Åpningsindeks (februar 2024)

Her finner du en oversikt over hvilke trekk som må til for å få registrert en åpningsprestasjon. Det siste trekket i varianten er trekket du må spille for å oppnå prestasjonen.

Åpningsprestasjoner (ctrl+f og skriv inn prestasjonen du leter etter)

The Horse Whisperer
1. Sf3

Strategist
1. d4

Hugh Grant
1. c4

Rock of Gibraltar
1.e4 c6

The Gun
1. e4 Sf6

The Shortcut
1. e4 c6

Sangria
1. e4 e5 2. Sf3 Sc6 3. Lb5

Mom's Spaghetti
1. e4 e5 2. Sf3 Sc6 3. Lc4

The "Gambit"
1. d4 d5 2. c4

Big Ben
1. d4 d5 2. Sf3 Sf6 3. Lf4

Trump
1. d4 d5 2. Sf3 Sf6 3. Lg5

Composer
1. e4 e5 2. sf3 d6

Mafia
1. e4 c5

Scandinavian
1. e4 d5

Dutch
1. d4 f5

Benko
1. d4 Sf6 2. c4 c5 3. d5 b5

GG og Golden GG
1. g4

The Birds
1. f4

Newbie
1. a4 og 2. Ta3, uavhengig av hva sort spiller.

St. George
1. ...a6, uavhengig av hva hvit spiller.

Michael Owen
1. ...b6, uavhengig av hva hvit spiller.

Jim Carrey
1. ...h6, uavhengig av hva hvit spiller.

Greek God
1. f3 2. Kf2, uavhengig av hva sort spiller.

Bongcloud
1. e4 2. Ke2, uavhengig av hva sort spiller.